Werkbezoek Rotterdam

Dit weekend was ik op bezoek in Rotterdam-Zuid. Gemeenteraadslid Steven Lammering liet me kennis maken met een aantal van zijn rolmodellen. Stuk voor stuk voorbeelden van mensen die de onveiligheid en kansenongelijkheid in hun wijken tegengaan door jongeren gehoord te laten voelen.

Zoals Steven zegt; de meest kwetsbare wijken, maakt de meest sterke mensen.

Ik ontmoette Mich (Y.M.P) en producer BigJayzus. Als sociale ondernemers bieden ze letterlijk een podium voor jonge artiesten en talenten. Wederzijdse committent ligt aan de basis van deze samenwerking. Mich vertelde dat veel van de gasten die zij zien, het zwaar hebben. De straat en criminaliteit lonkt. Mich wil een ‘grote broer’ voor deze jongeren zijn. Laten zien dat er alternatieven zijn – he learned the hard way. ’Men zegt altijd dat je eerst diep moet gaan wil je je realiseren dat het anders moet. Dat is toch raar? Ik wil die deksel op die put zijn, zodat ze er zelf niet in hoeven te vallen.’

Ook sprak ik met Randy Telg, professioneel danser en creatief ondernemer. Hij helpt veel jongeren door ze te inspireren en door naar ze te luisteren. ‘Het enige wat ze willen is gehoord en gezien worden.’ De rellen van eind januari legt iets bloot wat er volgens Randy al langer speelt. Veel onrust en groeiend gevoel van onveiligheid, omdat deze jongeren zich niet herkend en gehoord voelen. Veel van de jongeren die hij helpt hebben heel veel meegemaakt in hun nog korte levens. Dat praat geweld nooit goed, maar moet wel gezien worden. Anders raak je ze helemaal kwijt.

Zowel Randy als Mich zetten zich in om ervoor te zorgen dat geen talent verloren gaat en geven daarmee het criminele perspectief bij die jongeren minder ruimte.

Ik maakte vervolgens ook kennis met Frans, van BurgerBlauw Carnisse in het Huis van de Wijk. Al 13 jaar zet hij zich vrijwillig in om zijn buurt veilig te houden. Onvermoeibaar vertelt hij over zijn ervaringen. Over de toenemende onveiligheid, overlast en drugsproblematiek. Een gebruikte spuit waar hij zich tijdens zijn vrijwilligerswerk aan prikte, vastgebonden aan het hek van een basisschool. En over de impact van ondermijnende criminaliteit. Op de vraag of hij er nooit moedeloos van wordt zegt hij ‘Dit buurtwerk is een roeping, ik kan niet anders.’

Al deze verhalen maken duidelijk dat repressie niet zonder preventie kan, als het gaat om veiligheid. Zowel sociale als fysieke veiligheid begint in de wijken – maar ook de oplossing is vaak daar te vinden. Dat maken deze rolmodellen duidelijk.

Scroll Up