#VeiligValentijn

Het is bijna Valentijnsdag. En dus een goed moment om een belangrijk onderwerp aan te snijden; seks!

Zoals Lilianne Ploumen onlangs nog zei; Nederlanders praten makkelijker over seks dan over hun salaris. Dus lets go. Seks is er, zeker voor singles of thuiswonenden, in tijden van corona niet voor iedereen eenvoudiger op geworden. Net als zo veel, verplaatst ook flirten zich steeds meer naar de online wereld. Seksuele vrijheid is een groot, zwaar bevochten, goed. Maar net als dat er bij de ouderwetse seksuele voorlichting op school ook altijd het hoofdstuk over SOA’s is, zou er ook een disclaimer moeten worden gegeven bij de online beleving van seksualiteit.

Deze disclaimer zou moeten beginnen met een positieve boodschap. Jij beslist! Niemand anders. Jij beslist óf, wanneer, met wie en hoe je seks wil. Jij en niemand anders mag bepalen over je lijf en je leven. Baas in eigen buik en baas over eigen lichaam – ook online! Aangezien dit niet meer is weg te denken uit het dagelijks leven, moeten we op zoek naar een manier waarop dit vrij én veilig kan. Hierin ligt ook een taak voor de overheid, om bescherming te bieden indien dat nodig is.

Want ook online is het zo dat meisjes en vrouwen, meer dan jongens en mannen, slachtoffer worden van ongewenste intimiteiten. In het Nederland van vandaag is seksuele keuzevrijheid nog veel te vaak voorbehouden aan mannen. Wat daaraan bijdraagt is dat we er nog steeds een flink aantal stereotype denkbeelden op na houden die onze vrijheid beïnvloeden: een man met veel seksuele partners heeft het goed voor elkaar, een vrouw met wisselende seksuele contacten is een slet. Dat is niet het beeld dat we onze meisjes en vrouwen anno 2021 zouden moeten opleggen als maatschappij.

Een van de gevolgen van dit denkbeeld is dat er een terughoudendheid bestaat om aangifte te doen van online intimidatie of uitbuiting. Om dit tegen te gaan wil de PvdA het Wetboek van Strafrecht aanpassen om seksuele intimidatie, ook online, strafbaar te stellen. Daarnaast is het helaas een feit dat online criminaliteit makkelijker ongestraft blijft. Om dit aan te pakken stelt de PvdA daarnaast voor om te investeren in meer en gespecialiseerde rechercheurs om (ook deze vorm van) cybercrime aan te pakken. Dit zijn een aantal voorbeelden waar juist ook de overheid een rol in dient te vervullen.

Dit repressieve moet echter hand in hand gaan met een preventie boodschap; vanuit positiviteit en zelfbeschikking. Dus ja; voel je niet geremd in je seksualiteit, maar realiseer je dat als iets eenmaal op het internet staat, het er niet zo snel vanaf gaat.

Ook Rutgers pleit daarom, onder meer, voor betere seksuele voorlichting op school en daarbuiten zodat er een generatie opgroeit die de wensen en grenzen respecteert. Met de petitie #TotHier willen zij politici oproepen om zich hier over uit te spreken en in actie te komen. Teken dus de petitie, want elke relatie en elke sekspartner moet gewenst en gelijkwaardig zijn, zowel online als offline.

Om in Valentijnstermen te blijven: Bloemen verwelken en schepen vergaan… maar jouw online titty(dick)pic blijft altijd bestaan. Heb een vrij en #VeiligValentijn.

Check en teken hier de petitie van Rutgers; tothier.rutgers.nl

 

Scroll Up